Specialitati clasice frantuzesti
Bucataria clasica franceza (haute cuisine in franceza) este bogata, satioasa si are o textura densa. Foloseste de obicei sosuri bazate pe smantana si mustar, insa nu numai. Tarta din branza de capra cu rosii, melci umpluti cu ciuperci, vita de Burgundia, cocos in vin, clatite cu lamaie sau faimoasele trufe sunt doar cateva dintre preparatele clasice frantuzesti sofisticate, atat de populare si apreciate in restaurantele de lux din intreaga lume.
Aceste feluri de mancare sunt preparate cu mare atentie si meticulozitate, li se acorda o atentie deosebita aspectului si intotdeauna sunt insotite de vinuri rare si scumpe.
Precursori
Toate schimbarile majore din lumea gatitului, care au dus pentru prima oara la departajarea si diferentierea dintre gatitul casnic si cel profesional, au avut loc in anii 1700 – 1800. La aceste schimbari majore au participat mari bucatari, precum Marie-Antoine Carême (1784–1833) sau Georges-Auguste Escoffier (1847–1935).
• Carême, de cand era tanar bucatar, a deprins secretele gatitului rapid, el dedicandu-si cariera pentru a perfectiona tehnicile de gatit. De asemenea, a scris multe carti care contineau in premiera tehnici de gatit, retete si crearea de meniuri. Primul bucatar vedeta din lume, a devenit faimos pentru creatiile lui culinare elaborate. Tot el a fost si cel care a creat primele torturi de nunti, sculpturi in zahar si in gheata.
• Escoffier este unul dintre cei mai mari bucatari din vremea lui. El a contribuit la bazele bucatariei prin simplificarea bucatariei clasice si a meniului. El era impotriva cantitatii foarte mari de mancare gatita in meniurile din acele timpuri.
Pana si astazi dainuie modul de organizare a lui Escoffier in bucatariile hotelurilor si a restaurantelor din intreaga lume. Primul bucatar care a devenit faimos pentru creatiile lui culinare elaborate.
Ghidul lui culinar (“Le guide culinaire“), care este si astazi folosit, aranjeaza retetele intr-un sistem simplu bazat pe ingrediente principale si metode de gatit, usurand mult metodele complexe ale lui Carême. Pana si astazi dainuie modul de organizare al lui Escoffier in bucatariile hotelurilor si restaurantelor mari din intreaga lume.
Retete gatite in cadrul cursului:
- Tarta de rosii seci si branza de capra, sos de ardei copti si dulceata de prune
- Peste unditar, sos beurre blanc, polenta si galbiori
- File de miel cu crema de pesto asiatic, baby legume si demiglace de vita