Panel Discutie – Educatia in Domeniul Culinar in Romania
In cadrul evenimentului UniChef Cup a avut loc si un panel de discutie despre educatia din domeniul culinar. Invitatii care au participat la discutie au fost:
- Chef Petronela Ciubotaru, Pensiunea El Quatro
- Chef Adrian Pop, Salt Resort si Restaurant Colla
- Chef Iosif Stefanescu, Osho Primaverii
- Chef Florin Kiss, J’adore Events Hall
Aici poti urmari o mica parte din discutie:
Ce se intampla in Romania? Mai avem scoli profesionale?
Chef Petronela Ciubotaru: Eu predau la o scoala profesionala, sunt tineri doritori, nu atat de multi cum erau inainte pe piata muncii si sperantele sunt mai mici acum, ca sa fiu sincera.
Chef Adrian Pop: 90% vand diplome, o spun fara nicio retinere, dar imi pare rau sa spun lucrul acesta. Am 32 de ani de munca, inainte se facea si scoala si ucenicie, dupa vreo 5 ani ajungeai sa pui mana pe tigaie. Acum – am fost la o emisiune TV, am 16 ani si sunt Chef, Executive Chef.
Chef Florin Kiss: Scoli profesionale sunt, elevi care vor sa le urmeze mai putini. La Lugoj, spre exemplu, din 3 clase de elevi doar 2-3 sunt dornici sa urmeze, din pacate. De aceea m-am dus inapoi la scoala ca sa le arat elevilor ca este frumos, se poate, numai vointa sa fie.
Chef Iosif Stefanesu: Avem multe scoli de formare, din pacate totul este contra cost, un fel de diploma platita. Din pacate partea de teorie nu corespunde intotdeauna cu ce se face in practica. Ar trebui facut, din punctul meu de vedere, un sistem in care sa imbinam teoria cu practica si teoreticienii sa poata sa urmareasca elevii si la practica, pentru ca de cele mai multe ori practica este ca sa fie facuta.
Chef Petronela Ciubotaru: Eu la scoala am o mare problema cu alimentele, materia prima folosita la demonstratii nu este asigurata de nicio scoala din tara, trebuie sa aduni bani in clasa si esti limitat.
Chef Iosif Stefanescu: Imediat dupa revolutie scolile profesionale s-au deteriorat, au disparut structurile de aprovizionare a scolilor. Inainte, in momentul in care intrai la scoala profesionala stiai deja unde vei face practica, la ce restaurant erai alocat, primeai o bursa, care daca nu erai prezent sau daca nu aveai rezultate nu o mai primeai. Atunci erau elevii stimulati sa faca asta. Acum nu trebuie sa ne intoarcem in timp, dar macar sa luam ca exemplu sistemul de atunci, sa selectam oamenii care se apuca de bucatarie pentru ca foarte multi se fac bucatari doar pentru ca asa este la moda. Avem foarte multe emisiuni culinare care au promovat sistemul acesta non-valoric din punctul meu de vedere si dupa 2 ore petrecute in bucatarie toti vor sa faca plating.
Chef Adi Pop: Trebuie sa facem diferente intre meserii, meseria aceasta, care este o arta trebuie facuta de cei inclinati. Daca nu indragesti meseria nu poti practica, nu o poti face daca nu iti place, daca nu pui suflet. Vorba aceea: cel mai bun ingredient intr-un preparat este sufletul.
In curand o sa adaugam si video cu momentul de panel unde chefii raspund si la intrebari precum:
- De ce credeti ca multi dintre cei care isi doresc o cariera in arta culinara aleg sa urmeze o scoala in strainatate?
- Cum vedeti viitorul generatiei tinere? Avem sanse sa ii aducem in aceasta meserie?
- Ce parere aveti despre programul UniChef?